De logische niveaus

zijn ontwikkeld door Gregory Bateson en verder uitgewerkt door Robert Dilts. Het model bestaat normaal uit 6 niveaus maar ik heb er 7 van gemaakt waarbij ik de overtuigingen en waarden heb gesplitst. Mensen leven, bewust of onbewust, ergens op een van de 7 niveaus. Elk niveau heeft invloed op de niveaus die eronder of erboven staan en die invloed kan voor iemand zowel belemmerend, als in zijn voordeel werken. Als er bijvoorbeeld een belemmering zit in je overtuigingen, beïnvloedt deze belemmering de onder en bovenliggende niveaus.

 • Niveau M staat voor Missie maar kan ook als (R) Resultaat worden gezien, afhankelijk van het doel dat iemand wil halen!
 • Niveau I staat voor Identiteit. Dit is het fundamentele ik-gevoel, de kern van mijn levensopdracht. Wie ben ik op weg naar mijn doel en hoe etaleer ik mezelf.
 • Niveau W staat voor Waarden Dat is alles wat ik belangrijk vind en aan welke criteria mijn missie moet voldoen. (Relatieconflicten hebben altijd te maken met waardenbotsingen, denk aan je collega's, vrienden, familie of je partner etc.)
 • Niveau O staat voor Overtuiging, een scala van ideeën die we als waar zien en gebruiken als basis voor ons dagelijks handelen. Onze overtuigingen kunnen ons in actie zetten om direct te handelen, maar ons ook belemmeren in ons gedrag.
 • Niveau V staat voor Vaardigheden, algemene vaardigheden en technieken die we bezitten om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen. (Dit wordt ook wel talenten, kwaliteiten, competenties genoemd.)
 • Niveau G staat voor Gedrag, de specifieke handelingen die we uitvoeren ongeacht ons vermogen.
 • Niveau O staat voor Omgeving. Dat is waar we op reageren en wat ons omringt. Denk aan mensen, materialen, energie, gevoelens enz.

De bedoeling is dat je met de logische niveaus gemakkelijker je doelen inzichtelijker maakt en hierdoor het doel (of andere gewenste veranderingen) gemakkelijker kunt halen. Het maakt hierbij niet uit of het om je gedrag of om je identiteit gaat. Zie image hieronder...

Een voorbeeld:

Iemand die graag wil afvallen, zal bijvoorbeeld kijken of:

 • er voldoende mogelijkheden zijn in de omgeving zoals materialen, sporten, het starten van een dieet (en evt. voldoende steun krijgt van de partner).
  Kunnen we ons gedrag voldoende activeren om over te gaan tot actie met sporten en het volgen van een dieet? Is iemand bijvoorbeeld pragmatisch ingesteld?
 • er voldoende vaardigheden zijn om te starten met afvallen zoals kennis over sporten, welke voeding etc.
 • hij/zij onbepaalde tijd gezond kan leven en wat er nodig is om dit vol te houden.
 • Er een specifieke rede is om af te vallen. Wat is belangrijk? Denk aan gezondheid, energiek zijn, rust ervaren, beter of lekker in je vel zitten. Dit bepaalt de intrinsieke motivatie om door te gaan.
 • Hij/zij een bepaald iemand wil zijn en wat wil hij/zij uitstralen op weg naar het doel. Welke bijdrage levert het aan het leven om dit doel te omarmen?

Met dit model kun je ook ontdekken:

 • op welk niveau iemand praat;
 • op welk niveau iemand een belemmering heeft;
 • welke techniek je kunt toepassen!

Wil jij de gratis vragenkaart ontvangen die gebruikt wordt bij deze techniek Logische Niveaus? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief en ontvang bij de volgende nieuwsbrief gratis de speciale Logische Niveaus-vragenkaart! Tevens krijg je ook nog een gratis NLP E-book wanneer jij je nu aanmeld.

Aanmeldformulier

NLP Dagcursus

Identity-reading Basic

NLP Nieuws


Trainer "Kurt Wegener" is officieel gecertificeerd door de grondlegger van NLP Dr. Richard BandlerNLP Opleidingen Wegener
is aangesloten bij:
 Bordspel Meta Me Meta You cadeau
t.w.v. € 79,50? Volg de NLP Dagcursus
en de Identity-reading Basic dag!
Meld je snel aan op is op!

Het eerste interactieve NLP bordspel ter wereld, meer informatie klik hier 

           

Werknemers / eigenaren van deze bedrijven hebben gekozen voor NLP Opleidingen Wegener