Herken je dit?

Het is vaak een uitdaging om ingesleten gedrag om te veranderen, maar het kan wel! Dit heeft met communicatie te maken, met hoe je taal nauwkeurig toepast en ervoor zorgt dat je niet alleen maar dat doet wat je ooit hebt aangeleerd.

Voorbeeld 1:

Vroeger was het normaal om ‘s morgens tijdens de koffie, na het ontbijt een sigaret te roken (ik zei dan tegen mezelf: ‘Lekker, dat heb ik verdiend, even relaxen) etc.

De verslaving die mijn gedrag omarmde alsook mijn gedrag dat de verslaving tot standhield.

Voorbeeld 2:

Een cliënt kwam altijd te laat op het werk. Ze vond het prettig om s' ochtends pas na de derde keer op de snooze-knop van de wekker te drukken en dan op te staan (tussen de snooze door zei ze tegen zichzelf: ‘Aahh, lekker nog even onder de wol, het is zo lekker warm en zacht). Dit zorgde ervoor dat ze zich moest haasten om op tijd op het werk te komen en vaak net te laat arriveerde. Haar baas sprak haar hierop aan en dreigde met ontslag. Ze deed van alles om dit gedrag te veranderen maar het lukte haar niet.

 Je zou zeggen: ‘Simpel toch, gewoon meteen opstaan zodra de wekker afgaat.’ Maar dit werkt niet voor haar, het is immers niet haar eigen oplossing!

Wat heel vaak voorkomt: ik denk te veel en zit te veel in mijn hoofd.

Voorbeeld 3:

Een cliënt zegt: ‘Ik krijg nauwelijks de kans om te genieten van mijn momenten of ik zit weer ergens anders met mijn gedachten. Vaak is mijn hoofd vol terwijl ik niets heb gedaan. Oké, ik denk te veel, denk ik.’ (Terwijl ik denk dan denk: ‘ik word gek van mezelf met al dat denken aarrrrhhgggg, maar ik moet ook zoveel en waarom doen andere niet wat ik wil?)

Gedrag kan ook door omgeving worden aangeleerd, bekijk deze situatie.

Voorbeeld 4:

Werknemer is erg ontevreden over zijn leidinggevende maar kan dit niet uiten omdat zijn leidinggevende zeer dominant is. Hij zou hem genadeloos tegen de schandpaal zetten en hem dan ontslaan. (Dit dacht hij en vreesde voor zijn baan.) Het frustreerde hem en het zorgde ervoor dat hij erg onzeker werd. Hij klaagde over allerlei zaken die daar niets mee hadden te maken. Dat zorgde er weer voor dat hij door zijn omgeving als negatief werd bestempeld, wat hem nog meer onzeker maakte. (Hij zei tegen zichzelf: ’Dit wil ik niet maar zie geen uitweg. Wat kan ik doen? Ik voel me zo onzeker, ik ben moe, wat nu? ik denk dat ik een burn-out krijg, zo gestrest voel ik me.)

Het probleem ligt achter het probleem en ook de oplossing ligt achter de oplossing.

Daarom: onderschat het ingesleten gedrag van een mens niet! Hoe simpel het gedrag ook is dat je wilt veranderen, voor elk individu is het gedrag waardevol binnen zijn eigen context!

Echt veranderen kan met NLP!

Door de jaren heen heb ik ontdekt dat het te maken heeft met het inzien en begrijpen van bepaald ingesleten gedrag en de noodzaak om te willen veranderen! Wil je meer weten, vooral over hoe je dit kunt oplossen? 

Binnenkort op de agenda!
Deelname voor deze workshop is uniek, dus grijp je kans. Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Aanmelden kan hier ingesleten gedrag kun je wel veranderen!

NLPcursus LinkedIn NLPopleiding Pinterest NLPpractitioner Instagram NLPworkshop Twitter NLPtraining Facebook