Skip to main content
𝗕𝗲𝗻 𝗷𝗶𝗷 𝗲𝗲𝗻 𝗽𝗮𝗽𝗮, 𝗺𝗮𝗺𝗮, 𝗼𝗽𝗮, 𝗼𝗺𝗮 𝗼𝗳 𝗶𝗲𝗺𝗮𝗻𝗱 𝗱𝗶𝗲 𝘃𝗮𝗮𝗸 𝗶𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗴𝗲𝘇𝗲𝗹𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽 𝘃𝗮𝗻 𝗸𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗲𝗲𝗿𝘁? 𝗗𝗮𝗻 𝗶𝘀 𝗱𝗶𝘁 𝗺𝗼𝗴𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝘇𝗲𝗲𝗿 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗲𝘀𝘀𝗮𝗻𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗷𝗼𝘂! alles is goed

Vanaf de tweede of derde maand van de zwangerschap begint een kind zich zintuiglijk te ontwikkelen in de buik van de moeder. In de wereld van Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) noemen we dit 'Metaprogramma’s', wat ik hier vrij vertaal als 'denkvoorkeuren'. Vooral het auditieve (horen) en kinesthetische (voelen) aspect beginnen zich te ontwikkelen. Stel je voor dat je een vader bent en dagelijks minstens twee keer over de buik van de moeder wrijft terwijl je praat. Na enkele weken zal het kind in de buik de stem van de vader herkennen, dankzij de herhaalde aanrakingen en gesprekken. Dit fenomeen wordt in de wereld van NLP 'ankeren' genoemd. Door een anker (respons en stimuli) herhaaldelijk te gebruiken, conditioneer je het anker, waardoor het kind uiteindelijk het patroon van de vader herkent.

Omdat de moeder en het kind verbonden zijn, heeft de moeder hier de grootste invloed op. Wanneer het kind in de buik onrustig is, helpt het vaak als de moeder zachtjes praat en over haar buik wrijft. Op dat moment leert het kind al een gevoel van geborgenheid en veiligheid ervaren.

Als de moeder geen aandacht aan het kind in de buik schenkt (het negeert), wordt het kind afstandelijk geboren. Het kind zal minder behoefte hebben aan aanraking, zoals knuffelen. In het ergste geval kan het kind huilen wanneer het wordt aangeraakt. Het zal minder reageren op bepaalde auditieve signalen omdat het niet heeft geleerd dat er variatie in geluid kan zijn, zoals zachtjes praten om het kind te kalmeren of juist harder praten om iets duidelijk te maken als het te ver gaat. Het gaat hierbij niet alleen om het volume en de snelheid van de stem, maar ook om het timbre, de trilling en de toonhoogte.

"Als een kind in zijn omgeving wordt genegeerd, leert het niet hoe het bepaalde verwerkingsprocessen moet doorlopen. Dit kan leiden tot een opeenstapeling van mini-trauma's, wat later een zeer nadelig effect kan hebben wanneer het kind volwassen is."

Het visuele vermogen van een kind ontwikkelt zich tussen de derde en zesde maand na de geboorte. Zodra het kind geboren is, kan het tot op een afstand van 20 cm iets zien. Als jij die vader bent en op 20 cm afstand staat, kan het kind je zien. Als je praat en het aanraakt, zal het zelfs beginnen te lachen van blijdschap omdat het kind de vader herkent aan zijn stem.

Wil je 𝙢𝙚𝙚𝙧 𝙬𝙚𝙩𝙚𝙣 𝙤𝙫𝙚𝙧 dit 𝙤𝙣𝙙𝙚𝙧𝙬𝙚𝙧𝙥? 𝙇𝙞𝙠𝙚 dan deze 𝙥𝙤𝙨𝙩 en ik zal nog meer 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙚𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩𝙚 𝙛𝙚𝙞𝙩𝙚𝙣 delen, zoals hoe je een 𝙠𝙞𝙣𝙙 𝙨𝙣𝙚𝙡𝙡𝙚𝙧 kunt laten 𝙡𝙚𝙧𝙚𝙣, zodat het 𝙗𝙚𝙩𝙚𝙧𝙚 𝙠𝙚𝙪𝙯𝙚𝙨 kan 𝙢𝙖𝙠𝙚𝙣 en meer 𝙯𝙚𝙡𝙛𝙫𝙚𝙧𝙩𝙧𝙤𝙪𝙬𝙚𝙣 kan 𝙤𝙣𝙩𝙬𝙞𝙠𝙠𝙚𝙡𝙚𝙣.

#kurtwegener #nlpopleider #nlptraining #teambuilding #nlpcoach #leiderschapstraining ❤️

NLP Blogs